Zupa krem z pieczoną papryką

Rozgrzewająca, aromatyczna i przyjemnie ostra zupa krem z pieczoną papryką i czosnkiem. Podawana z chrupiącymi grzankami i bazylią lub kleksem kwaśnej śmietany. Doskonała na deszczową pogodę, jako lekki, a równocześnie pobudzający posiłek 😉

All-focus

Składniki (5 – 8 porcji)

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Mały kawałeczek selera
  • 1 cebula
  • Ok. 5cm pora
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5l wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz czarny i ziołowy
  • Słodka papryka w proszku
  • Ostra papryka w proszku
  • Zioła prowansalskie

Wykonanie

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obrać ze skórek. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju, doprawić odrobiną soli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przytrzymać na ogniu około 1 minutę.

Marchew, pietruszkę, seler, por zalać wodą. Dodać zeszkloną cebulę i czosnek (razem z pozostałym tłuszczem). Gotować wywar przez około 1,5h.

Piekarnik rozgrzać do 180oC, ustawić tryb góra-dół.

Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną tłuszczu. Wstawić paprykę do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, skórka może się lekko przypiec.

All-focus

Po upływie wyznaczonego czasu bulion zdjąć z ognia, dodać do niego pomidory z puszki, upieczoną paprykę. Wszystko razem zblendować na krem. (Jeżeli wolicie bardziej gładką konsystencję, możecie po upieczeniu zdjąć z papryki skórkę.)

Zupę wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia, doprawić według uznania solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym.

All-focus

Podawać udekorowaną grzankami i listkiem bazylii lub kwaśną, gęstą śmietaną.

Smacznego!

 

Reklamy

2 myśli w temacie “Zupa krem z pieczoną papryką

  1. flynerd.pl 19 czerwca 2017 / 12:00

    już krem z pieczonych papryk długo gdzieś za mną krąży, muszę go wreszcie zrobić, a przepis jest akurat wegański 🙂

    Polubienie

    • EvalineCat 19 czerwca 2017 / 12:05

      Polecam 😊 w smaku jest bardzo dobra, smakowała mojej wybrednej siostrze a to już dużo znaczy 😂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s