Naleśniki tradycyjne

Podstawy przepis na delikatne, uniwersalne naleśniki. Są idealną bazą do słodkich deserów i wytrawnych potraw. Do wykożystania wedle waszego uznania 😉

img_20170621_133222.jpg

Składniki (około 10 – 12 sztuk) 

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy bez tłuszczu, zwykłą rozgrzewamy z odrobiną oleju. Smażymy cienkie naleśniki (z około 1/2 łyżki wazowej ciasta) około 2 minut z każdej strony, aż do zrumienienia.

All-focus

Smacznego!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s