Tajski ryż smażony

Lekki, kremowy ryż po tajsku smażony z jajkiem, marchewką i papryką.  Danie szybkie, smaczne i sycące. Dobra, orientalna odpowiedź na lenistwo upalnych dni 😉 

img_20170628_134802.jpg

Składniki (2 porcje)

  • 100g naturalnego brązowego ryżu
  • 2 jajka
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5cm kawałek pora
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Papryka słodka i ostra w proszku

nfd

Wykonanie

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Najlepiej jest to zrobić z rana i rozłożyć ziarenka na tacy, tak by nie zlepiły się. Zagwarantuje to sypkość ryżu.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki. Posiekać szczypior, czosnek przecisnąć przez tarkę.

cof

Jaja wbić do miseczki, dodać szczypior i rozbełtać na jednolita masę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i por. Smażyć około 2 minut, dodać czosnek i trzymać na ogniu koleją minutę. Dodać odrobinkę wody, tak by patelnia była cały czas wilgotna. Dorzucić marchew i paprykę, smażyć 2 minuty.

W międzyczasie na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu, tak by miały lekko złotą barwę.

nfd

Do warzyw dodać wystudzony ryż i dokładnie wymieszać, przesmażyć około minuty. Dodać ziarenka sezamu i masę jajeczną. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i doprawić solą, pieprzem, paprykami i sosem sojowym. Przytrzymać na ogniu, aby jajka lekko się ścięły.

Ryż przełożyć na miseczki i skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!

3 thoughts on “Tajski ryż smażony

  1. Natalie Forever 2 lipca 2017 / 09:28

    Ostatnio zaczęłam sie interesować kuchniami świata. Bardzo lubię kuchnię tajską, indyjską i hiszpańską 🙂
    Przepis na ten ryż z chęcią wykorzystam 🙂

    Lubię to

    • EvalineCat 2 lipca 2017 / 11:01

      Bardzo mi miło że mój przepis cię do tego zachęcił 😉 polecam to danie, tym bardziej,że jest naprawdę proste w przygotowaniu

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s