Tarta z rabarbarem i bezą

Przyjemnie słodka, ale jednak nieco kwaskowa tarta z rabarbarem, czerwonymi porzeczkami i bezą. Tym lepsza, że bez użycia masła! Spód wykonany na bazie jogurtu naturalnego oszczędza masę kalorii, a przy tym nie zmienia smaku całego deseru. 😉

img_20170630_164055.jpg

Składniki (forma 28 cm):

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki krupczatki
  • 100g cukru pudru
  • 120g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka

Nadzienie:

    • 1kg rabarbaru
    • 200g czerwonej porzeczki
    • 5-6 łyżek cukru (zależy od tego jak bardzo słodkie ciasta lubicie)
    • 2 łyżki kisielu wiśniowego lub skrobi ziemniaczanej

 

  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody

Beza

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

nfd

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylepić nim formę na tartę. Jeżeli używacie formy silikonowej nie musicie jej natłuszczać, zwykłą natomiast najpierw smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.

Wyłożoną ciastem foremkę włożyć do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać  i pokroić na kawałki o grubości około 1cm. Porzeczki przepłukać i pozbawić gałązek. Na dużą i głęboką patelnię przesypać rabarbar i dodać wodę, wstawić na ogień. Dodać sól i cukier. Dusić na wolnym ogniu około 2-3 minut, aż rabarbar nieco zmięknie. Dodać porzeczki i przytrzymać na ogniu około 2 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła. Porcjami wsypać kisiel lub skrobię i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Piekarnik rozgrzać do 200 C

„Suche” ciasto, bez nadzienia, wstawić do piekarnika i podpiec około 8-10 minut.

W tym czasie przygotować bezę. Na najwyższych obrotach miksera ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec dodać partiami cukier. Ubijać, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie rabarbarowe i równomiernie rozsmarować. Nałożyć bezę i wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze około 150oC przez 45-50 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez około 1 godzinę, dalej wystudzić na kratce z otwartym piekarnikiem.

nfd

Smacznego!

2 thoughts on “Tarta z rabarbarem i bezą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s