Makaron z sosem jogurtowym i suszonymi pomidorami

Szybki i banalnie prosty pomysł na obiad, przystawkę lub sałatkę. Oryginalne w smaku i uniwersalne w podaniu. Lekki sos jogurtowy przełamany smakiem suszonych pomidorów idealnie komponuje się z pełnoziarnistym makaronem.

nfd

Składniki (1-2 porcje)

  • 120g pełnoziarnistego makaronu fusilli
  • 10 – 15 sztuk pomidorów suszonych na słońcu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 – 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego/jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego

Przygotowanie

nfd

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić.

W międzyczasie pomidory pokroić w paseczki, a szczypior posiekać .

W małym rondlu podgrzać jogurt, dodać pomidory i szczypior, doprawić. Uważnie pilnować by jogurt zbytnio się nie ugrzał; inaczej białka w nim zawarte zaczną się ścinać, a całość przybierze formę nieapetycznej brei.

Sos wymieszać z makaronem. Jako obiad lub przystawkę podawać na ciepło, lecz nie na gorąco, z dodatkiem świeżej bazylii. Sałatkę podawać schłodzoną.

nfd

Smacznego!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s