Muffiny z Piegami

Ekspresowe, piegowate muffinki z kawałkami gorzkiej czekolady. Lekkie puszyste i delikatnie wilgotne babeczki, które możecie jeść bez obaw! Niewielka ilość cukru i tłuszczu sprawiają, że są niskokaloryczne i na pewno nie spowodują wyrzutów sumienia.

cof

Składniki (12-14 sztuk):

  • 300g mąki pszennej
  • 160ml mocno gazowane wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g brązowego cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego lub pasty waniliowej
  • 100g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 duże jaja
  • 30ml oleju
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

cof

Wykonanie

Wszystkie suche składniki, oprócz czekolady, wymieszać w misce do połączenia.

W osobnym naczyniu  rózgą rozmieszać wodę, jaja, olej i jogurt.

Do suchy składników strumieniem wlać płyny, jednocześnie energicznie mieszając, tak aby składniki się połączyły. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, może mieć grudki.

Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 180°C, grzałka góra-dół.

Do papilotek nałożyć ciasto mniej-więcej do 3/4 wysokości. Blachę wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut, do suchego patyczka i  zarumienienia.

img_20170709_121256.jpg

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s