Roladki z indyka ze szpinakiem

Delikatne i soczyste roladki z indyka nadziewane szpinakiem to obowiązkowa pozycja w każdej książce kucharskiej! Mięso indycze jest skarbnicą witamin i minerałów,  ponad to trudniej wchłania w siebie szkodliwe substancje chemiczne, może być więc idealnym pomysłem na zdrowy obiad. Szpinakowy farsz dodatkowo zwieksza wartości odżywcze posiłku, a odrobina serów feta i goudy dodaje lekkiej pikanterii.

Składniki (6 roladek):

Roladki:

  • 6 filetów z piersi indyka (mniej/więcej wielkości dłoni)
  • 100g świeżego szpinaku
  • 25g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • Sól himalajska
  • Pieprz czarny i ziołowy
  • Papryka ostra w proszku

Sos:

  • 150ml śmietanki 12%
  • 200ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • Sól, pieprz czarny i ziołowy
  • Odrobina startej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • Garść startego sera gouda lub więcej

Wykonanie:

Roladki:

Filety rozbić, opruszyć solą i pieprzem. Odłożyć na bok.

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć i oderwać twarde ogonki od listków. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć około 2 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.

Po tym czasie na patelnię wrzucić szpinak. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kiedy liście zaczną więdnąć dodać do nich pokruszony ser feta. Dokładnie wymieszać trzymając na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.

Na rozbite filety rozłożyć szpinakowy farsz, każdy z nich zwinąć w roladkę. Jeżeli trzeba, spiąć wykałaczką lub zawiązać nitką. 

Roladki ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Do rondelka wlać śmietankę i wodę. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Dodać natkę i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.

Roladki zalać przygotowanym sosem, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w termoobiegu. Ostatnie 10 minut pieczenia z włączoną górną grzałką, tak aby ser się zarumienił.

Podawać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
Reklamy

2 thoughts on “Roladki z indyka ze szpinakiem

  1. dankasc 7 sierpnia 2017 / 12:16

    Moj mąż nie lubi indyka, ale zrobię z kurczaka, też powinny być dobre.

    Polubienie

    • EvalineCat 7 sierpnia 2017 / 12:31

      Z kurczakiem też będą dobre, wybierz tylko dość dużą pierś. Będziesz mogła lepiej je zwinąć 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s