Uwielbiam słodkości, nie ma się co oszukiwać! Można być fit i żyć zdrowo, ale od czasu do czasu należy się nam odrobina rozpusty. Ten deser to dla mnie deser idealny! Łatwy w przygotowaniu, efektowny, słodki i jeszcze na dodatek dietetyczny. Jogurt naturalny w połączeniu z prawdziwym gorzkim kakao i odrobiną miodu to niebanalne połączenie, a dodatek malin dodaje lekkości całemu pucharkowi.
Składniki (4 pucharki):
- 400g jogurtu naturalnego
- 400g malin + kilka sztuk do dekoracji
- 2 łyżki kakao (z górką)
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100ml gorącej wody
Wykonanie:
Jogurt naturalny wymieszać z kakao i miodem za pomocą miksera, tak aby napowietrzyć całą masę.
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 60ml gorącej wody. Połączyć z jogurtem uważając aby całość się nie zważyła.
Masę przełożyć do pucharków. Jeżeli chcecie uzyskać skos, przechylcie pucharki. Ja swoje włożyłam do formy od muffinów i ustawiłam pod kątem. Możecie również przelać jogurt i zostawić płasko. Pucharki wstawić do lodówki na minimum 2,5h.
Maliny zblendować, posłodzić jeżeli wolicie słodszą wersję. Mus można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Ja tego nie robiłam.
Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w reszcie wody. Połaczyć z musem malinowym i ostrożnie przelać na warstwę ściętego jogurtu.
Wstawić do lodówki na kolejne 2h by masa malinowa lekko stężała.
Przed podaniem udekorować malinami i listkami mięty.
Smacznego!
Wow, wygląda smakowicie. Że też zawsze tak się składa, że widząc takie pyszności robię się głodna.
PolubieniePolubienie
Musi być pyszny! I kocham maliny. Dopiero co jadłam, ale jak Boga kocham, gdybym miała maliny, to już bym to robiła. 🙂
http://karina.stankowicz.pl
PolubieniePolubienie
Świetnie wygląda! Jak szkoda, że odkryłam ten przepis po malinowym sezonie :C
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Nic nie szkodzi, możesz użyć malin mrożonych 😉 dobrze będzie też smakował z musem pomarańczowym, a sezon na nie juz niedługo się zacznie 😁
PolubieniePolubienie