Kolorowy omlet ze szpinakiem i pomidorem

Omlety, czyli najlepsze i najszybsze pomysły na śniadanie to skarbnica kulinarnych pomysłów. Na słono czy na słodko, za każdym razem tak samo pyszne. Dziś przedstawiam wam wersje wytrawną z pomidorkami i szpinakiem, doprawioną nutą ziół prowansalskich i czosnku. Na tę kolorową wersję pokuszą się nawet najwybredniejsi smakosze!

nfd

Składniki (1 porcja):

  • 2 jaja
  • 1 garść szpinaku 
  • 1 cebulka dymka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 pomidor 
  • 1 łyżka mleka
  • Odrobina starego żółtego sera
  • Sól 
  • Pieprz czarny i pieprz ziołowy 
  • Słodka i ostra papryka w proszku 
  • Zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczka oleju

img_20170801_083137-e1504450851294.jpg

Wykonanie:

Czosnek i cebulkę obrać i posiekać. Szpinak umyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić na niego czosnek

 i cebulkę, smażyć około 2-3 minuty. Dodać szpinak, trzymać na patelni, aż listki zwiędną. Doprawić sola, pieprzem i paprykami. Odstawić na bok.

Jaja wbić do miski, doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Dodać mleko i ser. Wszystko razem wymieszać trzepaczką na puszysta masę. Wymieszać ze szpinakiem.

nfd

Pomidora umyć i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Przelać masę jajeczno-szpinakową na wierzchu ułożyć plastry pomidora. Smażyć do ścięcia się masy, jeżeli się uda przewrócić na drugą stronę. (Jeżeli boicie się przewrócić omlet wystarczy, że patelnie przykryjecie pokrywą, wierzchnia część zetnie się pod wpływem gorącej pary wodnej).

Podawać udekorowane kiełkami brokułu.

Smacznego!
Reklamy

One thought on “Kolorowy omlet ze szpinakiem i pomidorem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s