Szarlotka półkrucha

W moim domu szarlotka to symbol nieuchronnie zbliżającej się jesieni. Oznacza słodki, lekko korzenny zapach cynamonu oraz prażonych jabłek. To nasze rodzinne, popisowe ciasto. Zachwyca wszystkich, zwłaszcza podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych lub porcją bitej śmietany.

nfd

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5kg jabłek najlepiej papierówki
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Cukier wedle uznania

nfd

Wykonanie:

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać cukier, zimne żółtka, śmietanę i sól. Szybko zagnieść ciasto, tak by zbytnio nie ocieplać go dłońmi. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1h.

nfd

W międzyczasie obrać jabłka, pokroić je w cząstki. Owoce skropić sokiem z cytryny. Prażyć na wolnym ogniu do miękkości, dodać cynamon i ewentualny cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180st C. Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.  

img_20170827_165209.jpg

Zimnym ciastem wylepić dno i boki blaszki, pozostawiając około 1/4 części masy (potrzebna do wykonania kratki). Na blachę wyłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, wykroić z niego paseczki i ułożyć na jabłkach w kratkę.

Blachę wstawić do piekarnika, piec około 45 minut lub do zarumienienia wierzchu szarlotki.

img_20170827_165336.jpg

Smacznego!

 

 

8 myśli w temacie “Szarlotka półkrucha

  1. Elf Naczi 15 września 2017 / 15:30

    Musiałabym zastąpić czymś tradycyjny nabiał, bo niestety wszystko z laktozą i kazeiną mi szkodzi :c Szarlotkę bardzo lubię, ta wygląda smakowicie 😀 Lody też odpuszczam :C

    Polubienie

    • EvalineCat 15 września 2017 / 16:10

      Bardzo mi przykro z tego powodu, wszelkie alergie pokarmowe to bardzo poważnie problemy i faktycznie lepiej unikać żywności która szkodzi

      Polubienie

  2. naszebabelkowo 15 września 2017 / 22:14

    Kocham szarlotkę – a Ty dodatkowo serwujesz ją tak pięknie podaną, że aż wzroku oderwać nie można 🙂

    Polubienie

  3. Dominika Długołęcka 22 września 2017 / 09:15

    Wygląda bajecznie ! 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz