Wiewióretka z daktylami

Za oknami jesień w pełni – czasem przyjemne słońce, a czasem ulewny deszcz… Pogoda strasznie kaprysi, przyprawia nas o ból głowy i depresyjny nastrój. Jest na to jednak jeden sprawdzony sposób: aromatyczne, słodkie, domowe ciasto! Takie, które rozgrzewa i wywołuje uśmiech na ustach. Przedstawiam wam więc przepis na magiczny lek, z dodatkiem chrupiących orzechów i rozpływających się w ustach daktyli. Jeden kęs i wszystkie smutki idą w zapomnienie!

nfd

Składniki (blaszka 25x30cm):

  • 200g mąki pszennej 
  • 50g brązowego cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 2 duże jabłka
  • 50g oleju kokosowego 
  • 100g orzechów włoskich 
  • 50g daktyli suszonych 
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i kardamonem. Orzechy, daktyle i czekoladę posiekać. Cukier trzcinowy zmielić na puder. Olej kokosowy rozpuścić. 

nfd

Oddzielić żółtka od białek i ubić je z cukrem na puszystą masę. Stale mieszając partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wąskim strumieniem wlać olej kokosowy, dodać miód i dokładnie połączyć. Do masy dodać jabłka, sok z cytryny, połowę orzechów włoskich, daktyle i wymieszać. 

nfd

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je do masy z jabłkami. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, posypać pozostałymi orzechami włoskimi i czekoladą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 – 40 minut – do suchego patyczka, grzałka góra – dół.

nfd

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Reklamy

8 thoughts on “Wiewióretka z daktylami

  1. Ania W 7 listopada 2017 / 09:01

    Przepis już zapisany. W weekend będziemy testować… Ale wygląda przepysznie 🙂

    Polubienie

    • EvalineCat 7 listopada 2017 / 09:58

      Dziękuję 😁 miłego testowania

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s