Pstrąg pieczony z warzywami 

Ryby to bardzo cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu. Właśnie dlatego są tak ważnym elementem zrównoważonej diety. Pomijając właściwości zdrowotne ryby są też bardzo smaczne. Dziś przedstawiam wam przepis na wspaniałego, soczystego pstraga z aromatycznym masełkiem czosnkowym i kolorowymi warzywami. Tak przygotowana ryba wcale nie musi stanowić jedynie postnej, piątkowej potrawy!

img_20171015_114554.jpg

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi średniej wielkości
  • 1 mały brokuł 
  • 1 mały kalafior
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz
  • Rozmaryn
  • Zioła prowansalskie 

Masło czosnkowe:

  • 50g prawdziwego masła
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Ryby umyć i oczyścić, skropić sokiem z cytryny i posmarować odrobiną oliwy. Naciąć kilkakrotnie skórkę z jednej strony. Do rozciętego brzuszka ryb włożyć po jednym plasterku cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. 

nfd

Warzywa umyć i osuszyć. Brokuł i kalafior podzielić na małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w około 0,5 cm plasterki. (Świeże warzywa można zastąpić mrożonymi). Skropić je oliwą, sokiem z cytryny i doprawić odrobiną soli, pieprzy oraz ziołami prowansalskimi.

Dużą dość płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ryby, a dokoła nich warzywa.

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło. Lekko przestudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem polać ryby i warzywa.

nfd

Piekarnik rozgrzać do 240 – 250o C. Ryby piec przez około 15 – 20 minut, do zarumienienia sie skórki.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub brązowym ryżem. 

Smacznego!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Chciałabym zaprosić was do udziału w pewnej akcji. Kilka miesięcy temu powstała ciekawa inicjatywa społeczna polegająca na rozdawaniu gadżetów szkolnych dla dzieciaków.

Inicjatorem akcji jest Mateusz Pawłowski, absolwent Technikum Administracyjnego przy SOSW dla Młodzieży Niewidomej i Słabowidzącej w Chorzowie.

Zainteresowanych zapraszamy na stronę akcji na Facebooku:

www.facebook.com/darmowe.gadzety.szkolne

Reklamy

2 myśli w temacie “Pstrąg pieczony z warzywami 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s