Ciasto Drożdżowe a’la Chałka

Pierwotnie w planach miał być piękny, drożdżowy warkocz ze słodką maślaną kruszonką, czyli tradycyjna chałka, jednak ciasto postanowiło zrobić mi psikusa i zamiast chałki wyszło obłędne, mięciutkie Drożdżowe! Lekkie jak chmurka, słodkie, ale nie za słodkie, mocno wyrośnięte, długo utrzymujące świeżość. Ciasto wręcz idealne. Przez przypadek więc stworzyłam cukiernicze cudo, którym chciałabym się z wami podzielić.

IMG_20180202_083226.jpg

Składniki:

Ciasto 

  • 450g mąki pszennej 
  • 120ml ciepłego mleka 
  • 80ml ciepłej wody 
  • 25g świeżych drożdży 
  • 1 duże jajko 
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru 
  • 2 łyżki miękkiego masła (najlepiej prawdziwego 82%
  • 1 płaska łyżeczka soli

Kruszonka:

  • 60g mąki pszennej 
  • 35g miękkiego masła 
  • 30g cukru

Wykonanie:

Z drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki oraz 60ml ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. 

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajko, masło, pozostały cukier, mleko i wodę oraz rozczyn drożdży. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. 

Przygotować kruszonkę. W miseczce zagnieść mąkę z masłem i cukrem, odstawić na bok. 

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.  

Kiedy ciasto już wyrośnie, szybko je ponownie zagnieść i podzielić na trzy części, uformować z nich około 30cm wałeczki i zapleść warkocz. Chałkę przełożyć do foremki, posypać przygotowaną kruszonką, odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. 

Piekarnik rozgrzać do 180 C. 

Po upływie czasu lub gdy ciasto zacznie zbliżać się do „wyjścia” z formy wstawić je do piekarnika. Piec około 40 minut z grzaniem od dołu, jedynie na ostatnie 10 minut pieczenia można włączyć górną grzałkę, aby wierzch się zarumienił. 

Smakuje wyśmienicie, zarówno na śniadanie w duecie z ulubionym dżemem lub konfiturą, jaki słodki dodatek do popołudniowej kawy. 

Smacznego! 
Reklamy

2 myśli w temacie “Ciasto Drożdżowe a’la Chałka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s