Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki znają wszyscy i wszyscy je kochają. Na słono, czy na słodko…. Co za różnica, skoro w każdym wydaniu smakują wyśmienicie? Dziś w ten pochmurny dzień przygotowałam coś specjalnego, coś co rozgrzeje i sprawi, że każdy na myśl o tym się uśmiechnie… Tak, dobrze myślicie… Daniem, które spełnia wszystkie te wymagania są pełnoziarniste naleśniki nadziane szpinakiem, zapieczone pod jogurtową pierzynką i żółtym serem… 

nfd

Składniki: (3 małe lub 2 duże porcje)

  • 6 naleśników z tego przepisu
  • 300g świeżego szpinaku
  • 60g chudego twarogu
  • 180g gęstego jogurtu naturalnego
  • 60g tartego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy do smaku
  • Papryka ostra i gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Szpinak umyć i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i ją zeszklić, po chwili dodać połowę czosnku, przytrzymać chwilę na ogniu uważając by się nie przypalił. Dodać szpinak, odrobine soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Podlać odrobiną wody, dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.

nfd

W miseczce pokruszyć twaróg, dodać do niego wystudzony szpinak, 2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszać. Doprawić wedle uznania solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową.

Piekarnik rozgrzać do 200oC. Przygotować sos: do pozostałej części jogurtu dodać resztę czosnku, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i dokładnie ze sobą połączyć.

img_20180327_133542.jpg

Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, zawinąć w ruloniki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem jogurtowym. Wierzch posypać tartym żółtym serem.

Tak przygotowane naleśniki wstawić do piekarnika, piec przez około 25 minut w termoobiegu, na ostatnie 10 minut włączając górną grzałkę, aby ser odrobinę się przypiekł.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s